Društvo

Dramatičan pad Beogradskog univerziteta na Šangajskoj listi za više od 100 mesta

Beogradski glas (N1) – Univerzitet u Beogradu pao je za više od sto mesta na Šangajskoj listi za 2019. godinu. Prošle godine je bio 302, a ove se nalazi između 401. i 500. mesta, prenosi RTS pozivajući se na naučni magazin Nova Galaksija.

Nova Galaksija je u junskom broju elektronskog izdanja najavila pad za, otprilike, tridesetak mesta.  

Nova Galaksija podseća da je prof. Dr Zoran Nikolić sa Fizičkog fakulteta godinu dana ranije predskazao pad najstarije i najveće visokoškolske ustanove u Srbiji, koja je među 500 odabranih celog sveta uvršćena prvi put 2012. godine.

Sve do lane se polako, ali sigurno uspinjala na lestvici. Škola je tada završila 18 mesta niže.

Pozicija Univerziteta u Beogradu u okviru tog rangiranja pomerila se naniže u odnosu na stabilno zauzimanje ranga oko 300. mesta u prethodne tri godine, prvenstveno zahvaljujući činjenici da pojedine zemlje, naročito one u Istočnoj Aziji, sve više ulažu značajna sredstva u osnaživanje i pozicioniranje svojih univerziteta, kažu za RTS u toj visokoškolskoj ustanovi.

Harvard je 17. put uzastopce osvanuo ispred svih, baš kao 2003. kada je Šangajska lista obznanjena.

Na drugom mestu je ove godine Univerzitet Stenford, a na trećem Kembridž.

Rektorka: I samo prisustvo na listi je uspeh

Rektorka Beogradskog univerziteta Ivanka Popović izjavila je da je „i samo prisustvo BU na toj listi uspeh, s obzirom na nedovoljna ulaganja za nauku i visoko obrazovanje u Srbiji“.

Ona je za agenciju FoNet rekla da pad Beogradskog univerziteta na listi „nije neočekivan“ i da se to znalo i očekivalo jer su pokazatelji to nagoveštavali već prethodnih nekoliko meseci.

„Nadam se da ćemo uspeti da popravimo ambijent u Srbiji i da će on biti biti kompetitivniji i stimulativniji za nauku i obrazovanje“, rekla je rektorka za FoNet.

Ona je naglasila da se očekuju novi propisi o Fondu za nauku i naučna istraživanja i izrazila nadu da će, shodno tome, novi propisi „u naredne dve godine dati rezltate“.

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 17. 07. 2019.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas

Podržite nas. Lajkujte našu Facebook stranicu

 

Like!