Društvo

Direktor javnog preduzeća bez tendera kupio softver od svoje bivše firme

Izvor: Južne vesti

Za više od pola miliona dinara niška Tržnica kupila je softver za računovodstvo od firme LOGIK iz Niša. Sadašnji direktor Tržnice Goran Đorđević bio je zaposlen u LOGIK-u, gde je do 2014. upravo ovaj softver prodavao javnom sektoru, a firma Đorđevićeve supruge SoftArt, kako piše na njihovom sajtu, je i danas u partnerskim odnosima sa LOGIK-om. Dok u LOGIK-u negiraju saradnju, Đorđević odbija da komentariše potencijalno sumnjivo poslovanje, a stručnjaci ocenjuju da postoji opravdana sumnja o njegovoj povezanosti sa ovom firmom.

Prvog dana novembra 2018. godine Tržnica je zaključila ugovor za računovodstveni softver sa firmom LOGIK. Vrednost ugovora, na koji je Đorđević stavio svoj potpis jeste oko 575.000 dinara.

Kako je vrednost nabavke bila bez PDV manja od 500.000, tender nije bio raspisan. U Tržnici kažu da je firma sa kojom su dosad sarađivali odustala od poslovanja sa javnim sektorom.

-Razlog zbog koga nismo nastavili saradnju sa firmom koja je pružala istovrsne usluge pre LOGIK-a je taj što je ona obavestila JKP Tržnicu Niš da neće ubuduće sarađivati sa javnim sektorom – kažu u Tržnici.

Veza između LOGIK-a i Đorđevića se tu ne završava. Naime, Direktor Tržnice Goran Đorđević do imenovanja na tu funkciju oktobra 2017. bio je vlasnik IT firme SoftArtiz Niša, koja je, kako piše na sajtu SoftArta, poslovni partner njegovog bivšeg poslodavca. Nakon preuzimanje direktorske fotelje u javnom preduzeću, vlasništvo u svom privatnom preneo je na suprugu Jelenu Đorđević.

Softver koji je LOGIK prodao Tržnici, kako piše na sajtu SoftArta, moguće je kupiti i preko ove firme.

Na to što je na sajtu SoftArta objavljena ponuda za distribuciju, implementaciju i obuku radnika za softver njegove firme, Radovanović kaže da ne znači da postoji bilo kakva poslovna saradnja.

– To što piše na njihovom sajtu nije tačno. SoftArt nije naš distributer softvera. SoftArt je potencijalni distributer koji je izrazio želju za saradnjom, ali mi taj potencijal nismo prepoznali i nemamo sa njima važeći distributerski ugovor. Pre više od 3 godine su kupili od nas 1 čitač smart kartica i 6 belih blanko smart kartica, i to je sve. Nemamo bilo kakvih drugih transakcija sa njima – ističe Radovanović.

Direktor LOGIK-a Veljko Radovanović kaže da je ova firma posao u Tržnici dobila tako što joj je mejlom stigao poziv za učešće na nabavci, na koji su se odazvali.

-Mi na svaki poziv odgovaramo sa tržišnim cenama koje su javno dostupne na našem sajtu. U interesu nam je, naravno, da pridobijemo što više klijenata, jer od toga živimo i dalje se razvijamo, te smo se tako odazvali i ovom pozivu. Na činjenicu da smo mi dali najpovoljniju ponudu sa cenama koje su javno dostupne na našem sajtu ne može uticati Goran Đorđević, kao naš bivši zaposleni i trenutno direktor Tržnica – kaže Radovanović.

Kada je reč o poslovnoj saradnji sa javnim preduzećima Radovanović kaže da se meri promilima, odnosno, iznosi podatak da je među 2. 700 njihovih klijenata desetak javnih preduzeća.

Od direktora uvrede umesto odgovora

Na pitanja da li su još neke firme sem LOGIK-a učestvovale u nadmetanju za posao računovodskog softvera, ali i komentar na povezanost, izostao je od direktora Đorđevića.

Umesto toga, Đorđević je novinare Južnih vesti zvao na sastanak da bi govorio o, kako je napisao u SMS poruci, dobrim namerama novog rukovodstva, uz opasku da bi svakom novinaru trebalo da bude čast da bude na sastanku sa jednim direktorom javnog preduzeća. Na pitanja nije želeo da odgovori. Ima zamerke na postavljena pitanja.

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 20. 05. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač