Društvo

Dan žena: 1909–2019.

Tekst: Ružica Mevorah

Beogradski glas – Međunarodni dan žena obeležava se 8. marta svake godine u slavu ekonomskih, političkih i društvenih dostignuća žena. Prvi put je zvanično proglašen 1909. godine u SAD deklaracijom Socijalističke partije Amerike, a zapadni svet uglavnom je prestao da ga obeležava tridesetih godina prošlog veka, prvenstveno zato što su 8. mart povezivali s komunizmom. Umesto Dana žena, svake druge nedelje u maju, SAD danas slave Dan majki.

Šezdesetih godina feministkinje su dale novi impuls borbi za opšta ženska prava, jednakost i pravo glasa, pa su i 8. mart vratile na svetsku scenu. Ujedinjene nacije proglasile su 1975. godinu za Međunarodnu godinu žene i od te godine UN službeno obeležavaju Međunarodni dan žena. Danas mnoge organizacije u svetu koje se bore za ženska prava obeležavaju Dan žena, a neke pokušavaju da se izbore da 8. mart postane državni praznik u zemljama u kojima to još nije. Državni je praznik u Avganistanu, Azerbejdžanu, Belorusiji, Burkini Faso, Crnoj Gori, Eritreji, Jermeniji, Kambodži, Kini (samo za žene), Kubi, Gruziji, Gvineji Bisao, Kazahstanu, Kirgistanu, Laosu, Madagaskaru (samo za žene), Moldaviji, Mongoliji, Nepalu (samo za žene), Rusiji, Tadžikistanu, Turkmenistanu, Ugandi, Ukrajini, Uzbekistanu, Vijetnamu i Zambiji.

Evo i kratkog istorijata borbe za ženska prava, čiji je jedan od simbola Međunarodni dan žena. Borbe koja se nastavlja i posle 110 godina – jer još uvek smo daleko od sveukupne jednakosti.

1909.

Na Kongresu održanom 28. februara 1909. godine Socijalistička partija Amerike odredila je 8. mart za Nacionalni dan žena SAD, u čast štrajka 15.000 radnica tekstilnih fabrika koje su 8. marta 1908. protestovale u Njujorku. Pobunile su se protiv ugnjetavanja žena i nejednakosti, tražile su kraće radno vreme, bolju platu i pravo glasa.

1910.

U Kopenhagenu je Druga socijalistička internacionala uspostavila Međunarodni dan žena (bez fiksnog datuma) u čast pokreta za ženska prava i izgradnju podrške za ostvarivanje opšteg prava glasa za žene. Internacionala je jednoglasno podržala predlog više od sto delegata-žena iz 17 zemalja, u koje su uključene prve tri žene izabrane u finski parlament, gde su žene pravo glasa stekle 1906. godine.

1911.

Kao rezultat inicijative iz Kopenhagena, Međunarodni dan žena je prvi put obeležen (19. marta) u Austriji, Danskoj, Nemačkoj i Švajcarskoj. Više od milion žena i muškaraca prisustvovalo je skupovima.

1913‒1918.

U Evropi su žene 8. marta ili oko tog datuma protestovale protiv rata, a ruske žene su tih godina tražile „hleb i mir“, poslednji put 24. februara 2017. (8. mart po gregorijanskom kalendaru). Četiri dana kasnije car je abdicirao i privremena vlada dala je ženama pravo glasa.

U novembru 1918. u 200 izbornih jedinica na teritoriji Bačke, Banata i Baranje birani su poslanici za Veliku narodnu skupštinu, na kojoj će se te oblasti prisajediniti Kraljevini Srbiji. Pravo glasa su tada imale i žene, zato što ga je Austrougarska proglasila 1918. U Kraljevini SHS žene nisu imale pravo glasa.

1945.

Žene su prvo glasa na eks-ju prostoru stekle 1945. godine.

1975.

Ujedinjene nacije počele su da slave Međunarodni dan žena 8. marta.

1977.

Generalna skupština OUN usvojila je rezoluciju kojom su proglašeni Dan UN za prava žena, s preporukom da se obeležava bilo kog dana u godini, u skladu sa istorijskim i nacionalnim tradicijama svake države članice.

2019.

Sa više žena u upravi, većom jednakošću pred zakonom i većom vidljivošću žena zaslužnih za napredak u svim oblastima života, moglo bi da se pomisli da su žene stekle istinsku jednakost. Žalosna je činjenica da još nisu plaćene kao muškarci niti prisutne u jednakom broju u biznisu ili politici. Pokazatelji obrazovanja, zdravlja i nasilja nad ženama lošiji su nego kod muškaraca.

U Beogradu je prosečna plata žene 53.000 dinara, a muškarca 62.000, što znači da žena mora da radi 40 dana više od muškarca u jednoj godini za istu platu. Na upravo završenom 26. Kopaonik biznis forumu organizator se pohvalio da je, od prošle godine do danas, 15 kompanija izjednačilo plate muških i ženskih direktora, po preporukama 25. KBF iz 2018.

Poštovani čitaoci, na koscima je novi broj Beogradskog glasa!

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 08. 05. 2019.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas