Društvo

Da penzije rastu kao i inflacija

Piše: Radenka Marković

Beogradski glas – Lepo je što su penzije posle četiri godine konačno vraćene na zakonski nivo, ali penzioneri očekuju da im primanja u sledećoj godini budu zaštićena, odnosno da se povećaju barem za onoliko koliko bude rasla inflacija, kako opet ne bi došlo do njihovog realnog pada. To za „Beogradski glas“ kaže Milan Nenadić, predsednik Saveza penzionera Vojvodine i potpredsednik Saveza penzionera Srbije, najveće penzionerske organizacije u zemlji.

Takvo, minimalno očekivanje najstarijih on temelji na optimističnim podacima koje iznose nadležni za ovu godinu i procenama za sledeću. Prema tim podacima, ove godine imamo najpovoljniji rast proizvodnje u privredi i rast bruto društvenog proizvoda veći od četiri procenta, a procene su da se i u sledećoj godini mogu očekivati veoma dobri rezultati.

– U takvoj situaciji mi očekujemo da penzije u 2019. godini prate barem rast inflacije i uvećaju se za dva, dva i po procenta, kolika se inflacija očekuje. Ukoliko se to ne bi uradilo, penzioneri bi bili jedina kategorija građana koja u sledećoj godini ne bi osetila boljitak od dobrih rezultata, već bi, naprotiv, bila znatno oštećena. Jer kako se najavljuje, dogodine ćemo imati realan rast zarada u privredi, a planira se i veoma dobar realni rast zarada u javnom sektoru. Predviđa se da će zarade u javnom sektoru biti nominalno povećane između sedam i 12 procenata, a očekivana inflacija procenjuje se na oko dva, dva i po odsto, što daje prilično visok realni rast zarada. Penzioneri pozdravljaju ako naša privreda to može da izdrži, ali očekuju i da njihova primanja prate inflaciju i ne dožive realni pad – naglašava Nenadić i dodaje da će u suprotnom biti delimično poništeni i novčani iznosi uz penzije koje su dobili penzioneri sa primanjima manjim od 34. 003 dinara.

Prema njegovim rečima, nisu neophodna prevelika sredstva da se obezbedi da penzije prate rast inflacije. Za to bi, kaže, u sledećoj godini trebalo obezbediti između 10 i 12 milijardi dinara.

– Toliko novca uvek može da se nađe i da se obezbedi da ne dođe do realnog pada penzija. Inače, to što se sada zove povećanjem penzija ne pije vodu, jer ne može se govoriti o povećanju penzija kad su one vraćene sa umanjene vrednosti na zakonski nivo. Tu nema nikakvog povećanja.

Na pitanje koliko je realno očekivati da se ispune nadanja penzionera o očuvanju realne vrednosti njihovih primanja u sledećoj godini, kaže da će se to tek videti.

– Teško je to sada reći, ali, koliko vidim, Zakonom o budžetskom sistemu nije predviđeno usklađivanje penzija u 2019. godini. Ali to može da se promeni u Skupštini Srbije i mi očekujemo da će Vlada Srbije uslišiti naše molbe i naći prostora da očuva standard najstarijih građana. Sa tim zahtevima, koji su i realni i prihvatljivi, Savez penzionera Srbije se već obraćao Vladi Srbije i Ministarstvu finansija. Mi, naravno, pozdravljamo što su penzionerima sa manjim primanjima dati dodaci uz penziju kao mera socijalne zaštite, ali nije u redu ni da oni sa većim primanjima dožive realni pad svojih primanja – zaključuje Nenadić.

Penzioneri traže ostavku ministra rada

Iz druge penzionerske organizacije, Udruženja sindikata penzionera Srbije, traže ostavku Zorana Đorđevića, ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, kao i smenu Dragane Kalinović, direktorke Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Povod za traženje ostavke ministra, kako navode u Sindikatu penzionera, jesu njegove izjave da će se sudski sporovi koje su penzioneri pokrenuli radi naknade štete rešavati u korist Fonda PIO a ne u korist penzionera i kojima poziva penzionere da imaju poverenja u Vladu Srbije te da ne tuže Fond za naknadu štete koju su pretrpeli u poslednje četiri godine primenom neustavnog zakona o umanjenju penzija.

Sindikat penzionera ukazuje na to da je reč o još jednoj manipulaciji ministra rada i pokušaju da se penzioneri obeshrabre i spreče da sudskim putem naplate štetu koju su pretrpeli.

„Primenom neustavnog zakona o umanjenju penzija, skoro 700.000 penzionera u Srbiji pretrpelo je materijalnu štetu koja se, zavisno od njihovih penzija, kreće od 2.000 do 6.000 evra, svesnim i umišljajnim kršenjem zakona od strane PIO fonda i njegove direktorke. Iako je Fond bio u obavezi da po službenoj dužnosti svakom penzioneru kome je umanjena penzija donese rešenje o umanjenju na osnovu zakona o umanjenju penzija i omogući im pravo na žalbu, Fond PIO, suprotno zakonu, to nije činio, već je bez rešenja penzionerima samo dostavljao čekove sa umanjenim iznosima penzija, bez prava na žalbu ili neki drugi pravni lek kako to propisuje Ustav Srbije“, navode iz Sindikata penzionera.

 

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 08. 05. 2019.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas