Društvo

Da nije tragično bilo bi smešno: Poginula 53 radnika, a ministar se hvali da smo među najbezbednijim zemljama u Evropi

Beogradski glas, Beta – Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević je rekao da Vlada Srbije mnogo čini da svakodnevno unapređuje bezbednost i zdravlje na radu.

On je na konferencija „Bezbednost i zdravlje na radu u ženskom preduzetništvu“ istakao da je Srbija u toj oblasti daleko ispred nekih zemalja EU.

„To ne znači da treba da se ohrabrimo da stanemo već da i dalje radimo na tome, da lestvicu podižemo što više“, rekao je Đorđević.

Podsetio je da je Vlada Srbije 2019. proglasila godinom bezbednosti i zdravlja na radu.

„Želimo da skrenemo pažnju da su bezbednost i zdravlje na radu pitanje koje se tiče svih nas“, kazao je Đorđević i dodao da će se to imati u vidu u izradi i dopuni zakona i pisanju novih propisa.

Po njegovim rečima, pojačanim inspekcijskim nadzorima i prekršajnim prijavama će se uticati na poslodavce da se više bave u ulažu u bezbednost i zdravlje radnika.

Đorđević je najavio da će u ovoj godini manifestacije posvećene bezbednosti i zdravlju na radu biti organizovane u saradnji sa Holandijom, koja je po tom pitanju „broj jedan ne samo u Evropi već i u svetu“.

„Srbija uzima za sebe pravo da bira one koji su nabolji jer i ona želi da bude najbolja“, istakao je ministar.

Prema zvaničnim podacima Uprave za bezbednost i zdravlje na radu u Srbiji su u 2018. godini poginula 53 radnika zbog povreda na radu.

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 20. 05. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač