Društvo

„Da li je poruka policajcima da kriminalci mogu da ih napadaju bez kazne? Da li treba da uzmemo pravdu u svoje ruke?“

Beogradski glas – (Beta) – Policijski sindikat Srbije (PSS) saopštio je da se napadi na policajce nastavljaju i da se njihovi napadači „ili ne kažnjavaju ili prolaze sa minimalnim kaznama“, kao i da se osumnjičeni „svete policajcima za krivične prijave koje su protiv njih podneli“.

„Poslednjih dana imali smo jedan napad na policajca koji je okvalifikovan vrlo lagano, kao i presudu za napad pre pet godina, kojom je napadač koji je brutalno izbo dva policajca, kažnjen uslovnom kaznom. Sve je to nažalost ohrabrujuće za kriminalce“, navodi se u saopštenju PSS.

Taj sindikat je naveo i da su pre četiri godine imali sastanak sa ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem i tužiteljkom Zagorkom Dolovac posvećen tom problemu, tokom kog su tražili strožije kazne, ali da je „sve ostalo na razgovoru“.

„Da li je to poruka policajcima, da mogu kriminalci da ih napadaju bez kazne. Da li treba da uzmemo pravdu u svoje ruke, da bi se odbranili od nasilnika, kada nas već srpsko pravosudje ne štiti“, rekao je predsednik Policijskog sindikata Srbije Veljko Mijailović.

U saopštenju se navodi da je policajca S. M. protekle nedelje u Priboju napao višestruki povratnik, koji ga je sa leđa udario metalnim predmetom, oborio i šutirao, što je tužilaštvo okarakterisalo kao „nasilničko ponašanje“.

Tog napadača je S. M. mesec dana ranije priveo zbog „pretnji osvetom“.

„Isti taj kriminalac Z.S. je pre oko godinu dana takodje udario policajca, ali je prijava odbačena. Slična situacija se dogodila u Priboju pre više od dve godine, kada je jedan kriminalac vozilom vukao kriminalističkog policajca nekoliko metara po putu i pobegao. Kažnjen je nošenjem nanogice, ali kaznu još nije počeo da izdržava“, saopštio je PSS.

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 22. 05. 2019.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas