beogradski glas
Beograd na dlanu

Zašto se Statut glavnog grada menja na kraju mandata ovog saziva: Beograd u dve zone

Beogradski glas

Pompezna najava gradskog menadžera Gorana Vesića (na predstavljanju godišnjeg izveštaja rada Gradske uprave za 2017. sredinom decembra) o izmenama najvišeg akta naše prestonice – nije ni drugi, pa ni treći neispunjeni nagoveštaj gradske vlasti o eventualnoj promeni beogradskog statuta.

Vesić je još u februaru 2015. najavio da će komisija „u roku od devet meseci“ izaći s predlogom novog statuta Grada Beograda koji neće nuditi „samo kozmetičke“ već „revolucionarne promene“, a koje će drugačije urediti funkcionisanje Skupštine grada, sve u interesu građana. Nameće se pitanje zbog čega se novine u Statutu Grada Beograda konačno uvode posle skoro tri pune godine praznih priča, sad kad je starom gradskom sazivu mandat na izmaku?

Najavljena promena Statuta, koja bi trebalo da usledi odmah posle promene Ustava Republike Srbije, uvodi, pre svega, potpunu decentralizaciju, nakon što bi Ustavom gradska opština bila prepoznata kao lokalna samouprava.

Decentralizacija neće prebaciti pojedine nadležnosti sa grada na opštinsku upravu, već odlučivanje spustiti do mesnih zajednica preko uslužnih centara za građane. Decentralizovaće se samo one funkcije koje su u interesu građana – izjavio je Vesić pred kraj godine.

Ova izjava se ne razlikuje mnogo od one iz septembra 2016. kada je gradski menadžer najavio decentralizaciju, veća ovlašćenja za prigradske opštine, podelu grada na dve zone, novi sistem upravljanja poslovnim prostorom. Osim što je u maju 2013. godine došlo do sitnijih izmena Statuta, od postavljanja privremenog organa u novembru iste godine do danas ništa po tom pitanju nije učinjeno.

Nakon već pomenutog februara 2015. godine, kada je postavljen rok od devet meseci da komisija izađe sa novim predlogom „revolucionarnog“ statuta, od svega je jedino u oktobru iste godine predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević potpisao odluku da se taj rok prolongira na 12 meseci, odnosno do januara 2016.

Piše: Marija Zlatković

Ceo tekst čitajte u PDF izdanju na stranama 10-11.

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 15. 08. 2018.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas