Beograd na dlanu

Vojni beskućnici moraju da napuste hotel „Bristol“ zbog „Beograda na vodi“: Gde su stanovi koje je obećao Mali?

Beogradski glas (Beta) – Bivši pripadnici Vojske Srbije koji su već 27 godina smešteni u hotelu Bristol u Beogradu, iz njega treba do srede da se isele jer hotel treba da se preda investitoru „Beograd na vodi“.

Kako je agenciji Beta danas rekao predsednik Udruženja vojnih beskućnika Srbije Vlado Đukić, stanarima hotela Bristol je Ministarstvo odbrane ponudilo privremen smeštaj, umesto da su trajno rešili njihovo stambeno pitanje.

Prema njegovim rečima, 28 stanara Bristola obavešteno je da treba da se isele tako što su pre dve nedelje dobili dve koverte. U jednoj je bio rešenje da hotel Bristol prestaje sa radom i da su dužni u roku od 15 dana da se isele, dok ih u drugoj koverti pozivaju na sastanak u Ministarstvo odbrane.

„Ne znam šta će se sutra dešavati. U hotelu žive vojni beskućnici od 70 i 80 godina, mnogi od njih odbijaju da se isele jer ne žele da idu ponovo u privremeni smeštaj, oni žele trajno rešenje stambenog pitanja i mi verujemo da je to jedino rešenje“, naveo je Đukić.

Dodao je i da je veliki problem što šest stanara nije ni pozvano na sastanak u Ministarstvo odbrane, a ispunajavaju uslove za dobijanje stana.

On je kazao da su pre dva i po meseca poslali prvi dopis Ministarstvu odbrane u kojem su ih upozorili šta će se dogoditi sa vojnim beskućnicima u Bristolu i da su im se za to vreme obraćali četiri puta, ali da su do pre dve nedelje nailazili samo na ćutanje.

„Siniša Mali, dok je bio gradonačelnik, javno je rekao da su za vojne beskućnike obezbeđeni stanovi. Šta je desilo sa tim stanovima?“, upitao je Đukić.

Prema njegovim rečima u Srbiji postoji još oko 2.000 vojnih beskućnika koji su i dalje smešteni u različitim kolektivnim centrima.

Đukić je ukazao da vojni beskućnici, konkretno ljudi smešteni u Bristolu, nisu izbeglice, već da su to pripadnici vojske koji su po naredbi dislocirani.

Dodao je i da se čak 13.000 pripadnika vojske odreklo svojih stanova, na zahtev stambenog organa, u zemljama bivše Jugoslavije u kojima su živeli pre rata, kako bi stanove dobili u Srbiji.

„Naše udruženje postoji 27 godina samo zato što država Srbija nije htela da sprovede medjunarodne sporazume i naredbe o dislociranju. Postojimo jer Ministarstvo kroz pravilnike o dodeli stanova prema nama postupa protivno zakonu“, kazao je Djukić.

On je kazao da vojni beskućnici žive veoma teško, da je većina stara i teško bolesna.

„Tragično je što država radi. Ministarstvo odbrane ponovo nudi privremeno rešenje ljudima koji su u osmoj deceniji života, ono ne shvata da je to vanredna situacija koja treba da bude rešena“, kazao je Đukić.

Najavio je da će se održati sednica skupštine udruženja i da će jedna od odluka biti pošenje krivičnih prijava, ukoliko se za godinu dana ne reši trajno stambeno pitanje brojnih beskućnika.

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 22. 05. 2019.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas