Beograd na dlanu

Van turističke rute: Igračke iz tri veka na Dorćolu

Piše: Radenka Marković

Foto: Muzej nauke i tehnike

Beogradski glas – Igra je glavna dečja aktivnost, a igračke, preko kojih se mališani upoznaju sa bojama, oblicima, materijalima, odslikavaju kulture u kojima su nastale i proizvod su određenog istorijskog perioda. Kao takve mnogo govore o podneblju i vremenu iz koga potiču. Oko 200 takvih svedočanstava čuva se u Galeriji igračaka u Muzeju nauke i tehnike u Beogradu.

Svedoče o periodu od kraja 19. veka pa do današnjih dana, i to ne samo o našem području već i o onim veoma dalekim, jer u Muzeju može da se vidi i veoma bogata kolekcija limenih igračaka japanske proizvodnje, većinom iz pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka.

Galerija igračaka je, priča Daniela Pejović, viši kustos u Muzeju nauke i tehnike, otvorena pre šest godina sa idejom da se u prostoru koji je prilagođen detetu na svaki mogući način – bojom, svetlom i visinom postamenta, ali i prikazanim eksponatom, koji je detetu blizak – najmlađima približi pojam muzeja i kulturnog dobra.

– Većina tehničkih muzeja u svetu ima u svom fondu i zbirku igračaka, pa je i naš muzej osnovao svoju. Ovde čuvamo te umanjene verzije predmeta iz sveta odraslih, kojima se deca uvode u uloge koje će imati u svetu odraslih. Među njima su male pegle i šporeti, lutke i mede, pa mali komadi nameštaja, automobili, kocke za slaganje, konjići za ljuljanje – navodi naša sagovornica.

Igračke su grupisane prema vrsti materijala, mestu gde se koriste, polu deteta, pa ima drvenih, limenih, tekstilnih, igračaka koje se koriste napolju i onih za zatvoreni prostor, igračaka za dečake i za devojčice. Naravno da bez lutaka galerije igračaka ne može da bude. A osim lutkama zbirka na Dorćolu bogata je edukativnim, konstruktorskim, društvenim igrama i, naravno, igračkama iz svih oblasti saobraćaja, automobilčićima, vozićima, aviončićima, brodićima.

Igračke na navijanje su uvek interesantne. U Muzeju ih je dosta, kao i veoma zanimljivih životinja, uglavnom od metala.

– Čuvamo igračke najpoznatijih svetskih fabrika igračaka, ali imamo i kolica za bebe beogradske fabrike dečjih kolica „Avala“ koja su napravljena pre oko sto godina. Uz njih je neki spretni majstor napravio identičnu umanjenu kopiju za lutke. Većinu predmeta dobili smo na poklon od naših sugrađana koji su decenijama čuvali uspomene iz svog detinjstva, a neretko i iz detinjstva svojih roditelja. Takve darove Muzeju često prate i veoma zanimljive priče o poreklu igračaka, kao što je priča jedne gospođe koja nam je poklonila igračku kauč za lutke i vitrinu. Specijalno za nju napravio ih je stolar koji je identične komade pravog nameštaja pravio za njenu tetku – otkiva nam Daniela Pejović.

Pored Galerije igračaka je i Naučna radionica, postavka osmišljena tako da promoviše učenje kroz otkrivanje, učestvovanje, eksperimentisanje i neposredan odnos sa naučnim izazovima. Interaktivni izloženi predmeti približavaju fenomene iz astronomije, matematike, fizike, biologije i psihologije na zabavan način, podstiču na razmišljanje i maštanje. Тu se deca upoznaju sa osnovnim naučnim principima uz pomoć prikazanog modela DNK, vrteške, vazdušnog topa, gravitacionog bunara. Na eksponatima se može osetiti snaga centrifugalne sile, u Krivoj sobi može se proveriti osećaj za ravnotežu, u kaleidoskopu doživeti optička varka.

I na posebno konstruisanom pravouganom trouglu deca se praktično mogu uveriti u Pitagorinu teoremu, koja tvrdi da je zbir kvadrata nad obe katete jednak površini kvadrata nad hipotenuzom. To važi za svaki pravougli trougao ma koliko da je veliki i ma koliki mu bili ostali uglovi. Tri akvarijuma koja su konstruisana nad stranicama trougla u ovom muzeju su iste debljine, ali različite površine. Okretanjem točka voda u kvadratnom akvarijumu iznad hipotenuze se raspoređuje u dva akvarijuma nad katetama, a to pokazuje da je Pitagorina teorema tačna u svakom slučaju.

 

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 22. 05. 2019.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas