Beograd na dlanu

Stanari Cetinjske tužili Grad Beograd zbog prevelike buke u kafićima i noćnim klubovima

Beogradski glas (Beta) – Protiv Grada Beograda je podneta tužba za nadoknadu nematerijalne štete zbog izloženosti buci kao posledici rada ugostiteljskih objekata.

Prvom osnovnom sudu tužba je predata u ime grupe građana iz Cetinjske ulice, poznate po noćnim klubovima smeštenim u neposrednoj blizini stambenih zgrada, objavljeno je na stranici „Beogradjani protiv noćne buke“ na Fejsbuku.

Uz tužbu protiv Beograda su podneti rezultati merenja buke u lokalima u Cetinjskoj, video-snimci i izveštaj stručnjaka sa Instituta za higijenu i medicinsku ekologiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

U tužbi se traži da se lokalima na prostoru nekadašnje Pivare u Cetinjskoj naloži da primene mere zvučne izolacije i da se iz spoljašnje sredine uklone svi izvori buke.

„Tužba je logičan nastavak naše borbe za normalan život. Iako gotovo svakodnevno prijavljujemo preglasnu muziku, gradske vlasti ne rade ništa na smanjenju buke, nego se uvek pozivaju na ograničenje radnog vremena. Merenja u avgustu opet su potvrdila da pojedini klubovi znatno prelaze dozvoljeni nivo buke – i nikom ništa“, piše na stranici tog udruženja građana čiji je cilj unapredjenje propisa koji regulišu rad ugostiteljskih objekata u Beogradu i praćenje njihovog sprovodjenja.

„Želimo i da ovim potezom ohrabrimo sugrađane iz brojnih drugih delova grada gde ovaj problem postoji, da traže sudsku zaštitu svojih ljudskih i građanskih prava“, rekao je jedan od podnosilaca tužbe, stanar Cetinjske ulice.

To je prva takva tužba protiv Beograda, ali ne i prva te vrste u Srbiji. Naime, 78 građana Novog Sada iz istog razloga je pre tri godine tužilo Republiku Srbiju i Grad Novi Sad, a grupa građana u Valjevu nedavno je uručila gradskoj upravi opomenu pred utuženje.

Današnja tužba Udruženja „Beograđani protiv noćne buke“ usledila je nepunih godinu dana pošto je ista grupa stanara, zajedno sa udruženjima „Sačuvajmo Cetinjsku i Zetsku ulicu“ i „Beograđani protiv noćne buke“, podnela krivičnu prijavu protiv „NN lica“ zbog zagadjenja životne sredine, nesavesnog rada u službi i zlostavljanja i mučenja.

Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu, kojem je podneta ova prijava, još se nije oglasilo.

Prve prijave stanara Cetinjske ulice datiraju iz juna 2013. godine. Iako su gradska uprava i zamenik gradonačelnika Goran Vesić javno obećavali da će problem buke u Cetinjskoj i Zetskoj ulici, ali i u ostalim delovima Beograda, biti rešen do kraja 2016. godine, samo ove godine od februara do decembra u toj jednoj, Cetinjskoj ulici, napisano je 159 prekršajnih prijava prijava protiv konkretnih lokala.

Od 100 prijava komunalnoj policiji 75 se tiče buke iz ugostiteljskih objekata, a prijave stižu iz svih delova grada.

Buka iz ugostiteljskih objekata godinama je jedan od gorućih komunalnih problema Beograda. Ekološka udruženja procenjuju da je 400.000 ljudi izloženo prekomernim nivoima buke iz brojnih noćnih klubova, kafića i splavova, piše na stranici „Beograđani protiv noćne buke“ na Fejsbuku.

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 22. 05. 2019.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas