Beograd na dlanu

Šta muči starije Novobeograđane: Najteže su bolest i samoća

Beogradski glas

Piše: Radenka Marković

Samoća, loše zdravstveno stanje i materijalna oskudica najveći su problemi sa kojima se suočavaju stariji Novobeograđani, pokazalo je istraživanje koje je među ovom populacijom uradilo Udruženje građana „Snaga prijateljstva – Amity“. A ima ih dosta jer, prema popisu iz 2011. godine, od oko 212.000 stanovnika, koliko je tada imao Novi Beograd, starijih je bilo 38.000, što je više od ukupnog broja stanovnika u 110 drugih opština u Srbiji pojedinačno.

Međutim, kako navodi Nadežda Satarić, predsednica Upravnog odbora pomenutog udruženja, skoro polovina njih živi u staračkim domaćinstvima, dakle domaćinstvima gde su svi članovi stariji od 65 godina, a najviše ih živi sasvim samo. Žene mnogo češće nego muškarci, pa ih je među samačkim domaćinstvima čak 80 odsto. One su, ističe naša sagovornica, mnogo zastupljenije i među starima koji žive sa malom porodičnom penzijom. Tako je u grupi stanovnika iz domaćinstava koja mesečno primaju manje od 15.000 dinara bilo 92 odsto žena.

Veoma je teško i starima koji nemaju nikoga od srodnika, a takvih je prema našem istraživanju oko sedam odsto. Oni su obično i veoma stari, zašli su u drugu polovinu devete decenije, što znači da im je samim tim svakodnevno funkcionisanje veoma otežano. Veći broj gerontodomaćica svakako bi olakšao život starih kojima nema ko da pomogne. To je potvrdilo i naše istraživanje jer je skoro svaki deseti ispitanik rekao da bi mu dobrodošla pomoć gerontodomaćice – objašnjava Nadežda Satarić i dodaje da ovu pomoć inače koristi manje od jedan odsto starijih ljudi.

Najveća prepreka sa kojom se stariji suočavaju u svakodnevnom funkcionisanju jeste održavanje higijene stana, a zatim kretanje po gradu. Obavljanje svakodnevnih kućnih poslova, odnosno pranje, čišćenje, peglanje, kao problem je navelo 37 odsto ispitanika, dok je svaki četvrti rekao da mu je problematično da ode kod lekara, obavi kupovinu, plati račune. U slučaju da im je za obavljanje neke od svakodnevnih aktivnosti potrebna pomoć većina se oslanja na člana porodice.

Među starijima je veoma visok procenat, 83 odsto, onih koji boluju od jedne ili više hroničnih bolesti. I ovde je poraznije stanje među ženama, budući da je njih čak 85 odsto reklo da ima neku od hroničnih bolesti, dok je kod muškaraca procenat nešto manji – 79. Inače, među hroničnim bolestima najzastupljenije su kardiovaskularne bolesti i bolesti lokomotornog sistema. Zanimljiv je i podatak da su hronična oboljenja češća kod ljudi sa manjim primanjima.

Mnogi su kao problem naveli zakazivanje pregleda kod lekara, jer često nema slobodnih termina, zbog čega oni koji imaju pare idu kod privatnog lekara, a oni koji nemaju neretko i odustaju od pregleda.

Samoća je ipak gorući problem starih. Osećaj samoće najizraženiji je u višespratnicama, gde je i otuđenost stanara najveća. Još kada su liftovi u kvaru, a to nije retkost, praktično ne mogu ni da izađu iz zgrade.

Nekada ni njihova deca, iako žive u Beogradu, nemaju dovoljno ni vremena ni strpljenja za svoje roditelje. Pozovu ih telefonom, pitaju kako su i veruju da je to dovoljno. Kada smo o tome razgovarali sa starijima, oni su na bezbroj načina pravdali svoju decu i druge članove porodice. Ne samo da im ne zameraju na nebrizi već se brinu što im deca ili rade po ceo dan ili su ostala bez posla. Brinu se i za unuke koji, uprkos završenim školama, a često i fakultetima, ne uspevaju da se izbore ni za prvu šansu za posao.

Dosta starijih ne zna ni da u gradu postoje brojni dnevni centri i klubovi gde mogu da se druže i zanimaju, pa bi, prema rečima naše sagovornice, informisanje ove populacije o takvim mestima, te o drugim načinima društvene podrške, trebalo da se popravi. Valjalo bi, dodaje ona, podsticati volontiranje i susedsku solidarnost, razvijati nove i unapređivati postojeće servise za starije u lokalnim zajednicama.

Ceo tekst pročitajte u PDF izdanju na strani 9.

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 15. 08. 2018.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas