Beograd na dlanu

Savamala – trijumf kompletnih idiota

Beogradski glas (Beta) – Na trogodišnjicu rušenja objekata u kvartu Savamala, u Beogradu, danas će se održati protest „Za grad bez fantoma na vlasti“. Protest će početi u 18 časova ispred zgrade Geozavoda, a organizuje ga Inicijativa Ne davimo Beograd.

U noći izmedju 24. i 25. aprila 2016. godine,  po okončanju parlamentarnih izbora, nekoliko osoba maskiranih fantomkama porušilo je više objekata u Hercegovačkoj ulici.

Oni su građanima oduzimali telefone i maltretirali ih. Gradjani su pozivali policiju, ali niko nije reagovao.

Iz izveštaja tadašnjeg zaštitnika građana Saše Jankovića o kontroli rada policije te noći proizlazi da je „iz vrha“ policije službenicima naredjeno da tako postupe, a načelnik Komunalne policije Nikola Ristić je u razgovoru s ombudsmanom tvrdio da građani nisu pozivali Komunalnu policiju, iako se pokazalo suprotno.

Šef smene u policiji u vreme noćnog rušenja u Savamali Goran Stamenković osudjen je uslovno na pet meseci zatvora zbog optužbi za nesavestan rad.

On je u maju 2018. godine potpisao sporazum o priznanju krivice sa Višim javnim tužilaštvom u Beogradu.

Tadašnji premijer Aleksandar Vučić izjavio je povodom dogadjaja u Savamali da su noćno rušenje izveli „kompletni idioti“, a potom da je za rušenje odgovorna gradska vlast. Sve vreme je insistirao da su porušeni objekti bili nelegalni.

Objekti u Savamali nalazili su se na delu zemljišta do kojeg treba da se prostire urbanistički projekat „Beograd na vodi“.

Šabić: Poruka da je u ovoj zemlji bukvalno sve moguće

Bivši poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić je povodom treće godine od rušenja u Savamali ocenio „da je tada bio zgadjen reakcijom nadležnih, a danas još više“.

On je za „Danas“ naveo da da se ovaj slučaj može komentarisati na jedini mogući način, kao nešto, sa aspekta i minimalno uredjene države, sasvim poražavajuće i ponižavajuće.

„To nije samo trijumf, kako bi to predsednik rekao ‘kompletnih idiota’, već je poruka da je u ovoj zemlji bukvalno sve moguće. Nadam se ipak, ne zauvek“, rekao je Šabić

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 17. 07. 2019.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas

Podržite nas. Lajkujte našu Facebook stranicu

 

Like!