Beograd na dlanu

Savamala – trijumf kompletnih idiota

Beogradski glas (Beta) – Na trogodišnjicu rušenja objekata u kvartu Savamala, u Beogradu, danas će se održati protest „Za grad bez fantoma na vlasti“. Protest će početi u 18 časova ispred zgrade Geozavoda, a organizuje ga Inicijativa Ne davimo Beograd.

U noći izmedju 24. i 25. aprila 2016. godine,  po okončanju parlamentarnih izbora, nekoliko osoba maskiranih fantomkama porušilo je više objekata u Hercegovačkoj ulici.

Oni su građanima oduzimali telefone i maltretirali ih. Gradjani su pozivali policiju, ali niko nije reagovao.

Iz izveštaja tadašnjeg zaštitnika građana Saše Jankovića o kontroli rada policije te noći proizlazi da je „iz vrha“ policije službenicima naredjeno da tako postupe, a načelnik Komunalne policije Nikola Ristić je u razgovoru s ombudsmanom tvrdio da građani nisu pozivali Komunalnu policiju, iako se pokazalo suprotno.

Šef smene u policiji u vreme noćnog rušenja u Savamali Goran Stamenković osudjen je uslovno na pet meseci zatvora zbog optužbi za nesavestan rad.

On je u maju 2018. godine potpisao sporazum o priznanju krivice sa Višim javnim tužilaštvom u Beogradu.

Tadašnji premijer Aleksandar Vučić izjavio je povodom dogadjaja u Savamali da su noćno rušenje izveli „kompletni idioti“, a potom da je za rušenje odgovorna gradska vlast. Sve vreme je insistirao da su porušeni objekti bili nelegalni.

Objekti u Savamali nalazili su se na delu zemljišta do kojeg treba da se prostire urbanistički projekat „Beograd na vodi“.

Šabić: Poruka da je u ovoj zemlji bukvalno sve moguće

Bivši poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić je povodom treće godine od rušenja u Savamali ocenio „da je tada bio zgadjen reakcijom nadležnih, a danas još više“.

On je za „Danas“ naveo da da se ovaj slučaj može komentarisati na jedini mogući način, kao nešto, sa aspekta i minimalno uredjene države, sasvim poražavajuće i ponižavajuće.

„To nije samo trijumf, kako bi to predsednik rekao ‘kompletnih idiota’, već je poruka da je u ovoj zemlji bukvalno sve moguće. Nadam se ipak, ne zauvek“, rekao je Šabić

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 08. 05. 2019.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas