Beograd na dlanu

Predstavljen audio vodič za gluve i nagluve osobe kroz Beogradsku tvrđavu

Beogradski glas (Beta) – Javno preduzeće Beogradska tvrđava od danas u ponudi ima i audio vodič namenjen gluvim i nagluvim osobama kroz Kalemegdan koji je predstavljen posetiocima ispred Stambol kapije.

Posetioci Kalemegdana moći će svakog dana od 11 do 19 časova da koriste sedam tablet računara sa aplikacijom na znakovnom jeziku, i to besplatno uz bilo koji lični dokument.

Istraživačko-razvojni centrar Fakulteta organizacionih nauka izradio je i poklonio aplikaciju s mapom 22 lokacije i priče prevedene na srpski znakovni jezik o istoriji Beograda i značajnim spomenicima na Kalemegdanu.

„Pokušavamo da što više kulturnog sadržaja prilagodimo gluvim i nagluvim osobama. Za sada pozorište Zvezdara ima predstave pristupačne gluvim i nagluvim osobama, a Muzej Jugoslavije je njima prilagodio program, ali je i dalje jako malo kulturnog sadržaja pristupačno“, kazao je potpredsednik Gradske organizacije gluvih Beograda Mihailo Gordić.

Projekat „Tvrđava za sve“ nastao je u saradnji Asocijacije tumača srpskog znakovnog jezika, Gradske organizacije gluvih Beograda i Beogradske tvrđave, a podržava ga Ministrstvo kulture i informisanja.

„Ovo je prvi put da gluvi i nagluvi korisnici mogu na svom maternjem jeziku da se upoznaju s kulturnim sadržajem. Mnogo je posla pred nama, zato u saradnji s Muzejom savremene umetnosti Beograd radimo na još jednom sličnom projektu“, najavila je predsednica Asocijacije tumača srpskog znakovnog jezika Vera Jovanović.

Prema podacima Saveza gluvih i nagluvih, u Srbiji živi 30.000 gluvih koji koriste znakovni jezik i 130.000 nagluvih osoba.

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 05. 12. 2018.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas