Beograd na dlanu

Poništeno rešenje za deponiju u Vinči

Beogradski glas (Beta) –  Vlada Srbije je, posle žalbe Inicijative Ne davimo Beograd, donela je odluku o poništavanju rešenja Ministarstva životne sredine kojim se odredjuje obim i sadržaj studije o proceni uticaja na životnu sredinu projekta izgradnje spalionice u Vinči, saopšteno je iz te inicijative.

Kako se navodi, Vlada je u svojoj odluci potvrdila stav Inicijative i konstatovala da je Ministartvo za životnu sredinu donelo rešenje na osnovu „nepotpuno i netačno utvrdjenog činjeničnog stanja i uz bitnu povredu odredaba od uticaja na zakonitost i pravilnost postupka“, te naložila ponavljanje postupka.

O ozbiljnim nedostacima, netačno prezentovanim činjenicama i manjkavostima u zakonskom procesu vezanom za pripremu izgradnje spalionice otpada u Vinči, inicijativa Ne davimo Beograd i organizacije Bankwatch i A-11 Inicijativa za ekonomska i socijalna prava nedavno su obavestile i Evropsku banku za obnovu i razvoj (EBRD), Evropsku investicionu banku (EIB) i Svetsku banku (IFC).

Te organizacije uputile su 92 stranice komentara na dokumentaciju koju je podnela kompanija Beo-Čista energija d.o.o. kako bi prikupila kredit u visini od 330 miliona evra koliko je procenjeno da je potrebno za izgradnju postrojenja planiranih Ugovorom o javno-privatnom partnerstvu, potpisanog u septembru 2017. godine.

Iz inicijative navode da Ugovor o izgradnji spalionice otpada u Vinči na teret građana postavlja znatno više troškove finansiranja ovog javno-privatnog partnerstva.

Naime, Ugovorom su predvidjene obaveze Grada Beograda od najmanje 38 miliona evra godišnje, odnosno najmanje jedne milijarde i 150 miliona evra tokom 30 godina njegovog trajanja. Kako bi ispunio ovu obavezu, Grad Beograd je nedavno najavio uvođenje nove takse za tretman otpada.

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 17. 07. 2019.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas

Podržite nas. Lajkujte našu Facebook stranicu

 

Like!