Beograd na dlanu

Noć muzeja posvećena slobodi

Piše: Radenka Marković

Beogradski glas – Pod motom „Sloboda“, u subotu 18. maja održana je 16. „Noć muzeja“. Za posetioce u Beogradu, od 16 časova do ponoći, na sedam tura ‒ „Neispričane priče“, „Beograd sa stilom“, „Istorijska“, „Savremena“, „Dečja tura“, „Muzika“ i „Nauka“ – bilo je otvoreno više od 60 mesta koja su nudila veoma zanimljive, brižljivo odabrane i pripremljene sadržaje. Imali su šta da vide i čuju ljubitelji nauke, slikarstva, poezije, muzike, istorije, pozorišta…

Čast da svečano otvori „Noć muzeja“ dobio je dečji hor DF predvođen Bojanom Vunturišević. Vesela i bučna deca nastupila su ispred Paviljona „Cvijeta Zuzorić“ na Kalemegdanu.

Pozorišta su mesta slobode

Jedan od važnih simbola slobode, mota ovogodišnje muzejske manifestacije, bila su i pozorišta. Kako je ta borba na daskama koje život znače izgledala od kraja 19. veka, posetioci su mogli da vide u Muzeju Narodnog pozorišta, koje ove godine slavi 150 godina od useljenja u zgradu u kojoj se sada nalazi.

Moto „Sloboda“ privukao je i „Bitef teatar“ da po prvi put otvori vrata za posetioce ove manifestacije. Izložba originalnog naziva, a u duhu ovog teatra – „30 godina u zaveri sa duhom pozorišta“ predstavila je publici puno zanimljivih stvari iz svoje bogate istorije. Ta istorija ne može ni da se zamisli bez Mire Trailović, pa je publika mogla da vidi njenu haljinu i mikrofon iz legendarne predstave „Kosa“, izvedene pre tačno pola veka u srpskoj prestonici, a čiji je ona bila jedan od reditelja.  

Vudstok je simbol slobode

Starije generacije sa setom izgovaraju reč Vudstok. Mlađe žale što i one iz svog doba nemaju tako nešto dostojno poštovanja. I za jedne i za druge Vudstok je simbol slobode. Ove godine slavi se pola veka od najslavnijeg rok festivala, koji je davne 1969. godine okupio više od 400.000 posetilaca.

Jubileju u čast, Galerija Udruženja likovnih umetnika Srbije posvetila je izložbu. Posetioci su ispred galerije mogli da vide hipi-četvorotočkaš, otkačene ženske i muške odevne kombinacije od pre pola veka, i to na živim ljudima, sa kojima su mogli i da se fotografišu. Na izložbi čije ime „Poslednja utopija“ dosta govori o događaju u čiju čast se organizuje publici su prikazani mnogi tekstovi i fotografije, video-materijali sa Vudstoka, primerci muzičkih instrumenata.

U „Noći muzeja“ uživali su i ljubitelji poezije. Pesnici Matija Bećković, Ljubomir Simović, Ljubivoje Ršumović, Gojko Đogo, Gojko Božović i drugi govorili su svoje stihove i stihove drugih pesnika u Kamenoj sali Radio Beograda.   


Ogledala za zid i za džep
Ogledala, danas tako dostupna i prisutna na svakom koraku, pre pola veka bila su svojevrstan luksuz, dostižna retkima. Etnografski muzej je publici predstavio gostujuću izložbu „U ogledalu“ Zemaljskog muzeja iz Sarajeva, na kojoj je publika mogla da upozna svu raznolikost ogledala sa kraja 19. i početka 20. veka, među kojima su i raskošna, velika zidna ogledala, ali i ručna i mala, lična ogledala.

Poštovani čitaoci, novi broj Beogradskog glasa je na kioscima!

Slobodne Novine

Slobodne Novine

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 17. 06. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x