Beograd na dlanu

Naplaćuju i montiranje tezgi

Piše: Mirjana Šćekić

Beogradski glas – Zakupci na otvorenom delu pijace „Zeleni venac“ žalili su se „Beogradskom glasu“ na „pravu torturu“ koju prema njima sprovodi Pijačna uprava, naročito nakon uvođenja novih, pokretnih tezgi. Da podsetimo, zakupci su se početkom aprila požalili zbog uvođenja mobilnih tezgi kojima im se otežavaju uslovi rada. Uprkos njihovim protestima, na ovoj pijaci postavljene su nove tezge kako bi se taj prostor u večernjim satima oslobodio za ugostiteljske svrhe.

„Niko ne sme da se obrati direktoru Ivanu Soču. Svi su zastrašeni. Šefica kabineta Siniše Malog ranije je obećala da će nas primiti gradonačelnik, ali od toga nema ništa. Danima je zovemo, šaljemo poruke, ali odgovora nema“, rekla nam je jedna od žena zakupaca voća želeći da ostane anonimna.

Ona tvrdi da je Pijačna uprava nametnula svim zakupcima obavezu da osim redovnog dnevnog plaćanja zakupa od 450 dinara dodatno plaćaju i 100 dinara za donošenje i odnošenje tezgi.

„To je potpuno mimo zakona. Nije bilo predviđeno da plaćamo tu uslugu“, kaže ona i dodaje da im je Uprava nametnula i obavezu potpisivanja reversa za svaku tezgu i suncobran u slučaju oštećenja.

„Kad je vetrovito, suncobrani ne mogu da se kontrolišu i svakako može da dođe do oštećenja. Dakle, to je još jedna obaveza plaćanja više za nas“, kaže ona.

Prodavac voća Miroslav Stojanović iz sela Suvi Do rezignirano konstatuje da je „viša sila“ umešala prste u sve poslove koji se tiču postavljanja novih tezgi i prenamene pijačnog prostora na kojem se planira izgradnja kafića i restorana.

„Kako možemo da budemo zadovoljni, kad svaki dan sklanjaju tezge da bi ih ujutro postavili, naravno, mi plaćamo tu uslugu“, kaže on i ironično dodaje da se očigledno planira gašenje pijace, kako bi se na tom mestu otvorilo šetalište.

„Pretpostavljam da im je plan da oslabe pijacu kako bi je lakše prodali i pretvorili u nešto drugo“, kaže on.

Jovo Krekić, koji takođe prodaje voće, kaže da „apsolutno ne može da se radi kad duva vetar ili pada kiša“.

„Dok leto traje, nekako ćemo da izdržavamo, ali šta ćemo kad dođe zima“, pita se on i ističe: „Uprava očigledno hoće da nas otera odavde.“

„A glasao sam za SNS i član sam te partije…“, dodaje on razočarano.

Ceo tekst pročitajte u štampanom izdanju Beogradskog glasa!

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 05. 12. 2018.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas