Beograd na dlanu

Na zgarištu Narodne biblioteke

Beogradski glas – Kada je u rano jutro 6. aprila 1941. godine spiker Radio Beograda Ivan Kovačević – prekinuvši redovnu emisiju – objavio u etar vest o bombardovanju Beograda, niko nije ni pretpostavljao kakva će tragedija zadesiti Beograd tog i nekoliko narednih dana. U jednom od ponovljenih bombardovanja pogođena je i zgrada Narodne biblioteke na Kosančićevom vencu. Požar koji je zahvatio biblioteku i dve susedne zgrade uništio je tom prilikom neprocenjivo kulturno blago: dragocenu zbirku starih knjiga, kolekciju starih dokumenata, dokumenta o srpskoj srednjovekovnoj i kasnijoj prošlosti, svu sakupljenu dnevnu štampu iz 18, 19. i 20. veka… Još dugo vremena od izbijanja požara dogorevala je vatra od zapaljenih knjiga i širio se dim svuda unaokolo.

A baš na dan bombardovanja Beograda bilo je sve spremno u Narodnoj biblioteci za evakuaciju… Doduše, transport 38 sanduka rukopisa (svaki težine preko 80 kg), 32 sanduka starih knjiga, pisama i časopisa bio je privatnom vezom ugovoren za 6. april pošto je nekoliko dana ranije ministar prosvete zvanično odustao od selidbe zbog nedostatka transportnih sredstava. Dva kamiona zakazana su baš za to nedeljno prepodne. Bilo je, međutim, kasno…

Dugo godina posle rata, zgarište Narodne biblioteke bilo je gotovo zaboravljeno. Tu se, čak, nalazila i jedna benzinska pumpa! Krajem sedamdesetih godina, Zavod za zaštitu spomenika kulture Beograda pokrenuo je akciju iskopavanja ostataka biblioteke.

Ceo tekst pročitajte u štampanom izdanju Beogradskog glasa!

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 10. 10. 2018.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas