Beograd na dlanu

Na zgarištu Narodne biblioteke

Beogradski glas – Kada je u rano jutro 6. aprila 1941. godine spiker Radio Beograda Ivan Kovačević – prekinuvši redovnu emisiju – objavio u etar vest o bombardovanju Beograda, niko nije ni pretpostavljao kakva će tragedija zadesiti Beograd tog i nekoliko narednih dana. U jednom od ponovljenih bombardovanja pogođena je i zgrada Narodne biblioteke na Kosančićevom vencu. Požar koji je zahvatio biblioteku i dve susedne zgrade uništio je tom prilikom neprocenjivo kulturno blago: dragocenu zbirku starih knjiga, kolekciju starih dokumenata, dokumenta o srpskoj srednjovekovnoj i kasnijoj prošlosti, svu sakupljenu dnevnu štampu iz 18, 19. i 20. veka… Još dugo vremena od izbijanja požara dogorevala je vatra od zapaljenih knjiga i širio se dim svuda unaokolo.

A baš na dan bombardovanja Beograda bilo je sve spremno u Narodnoj biblioteci za evakuaciju… Doduše, transport 38 sanduka rukopisa (svaki težine preko 80 kg), 32 sanduka starih knjiga, pisama i časopisa bio je privatnom vezom ugovoren za 6. april pošto je nekoliko dana ranije ministar prosvete zvanično odustao od selidbe zbog nedostatka transportnih sredstava. Dva kamiona zakazana su baš za to nedeljno prepodne. Bilo je, međutim, kasno…

Dugo godina posle rata, zgarište Narodne biblioteke bilo je gotovo zaboravljeno. Tu se, čak, nalazila i jedna benzinska pumpa! Krajem sedamdesetih godina, Zavod za zaštitu spomenika kulture Beograda pokrenuo je akciju iskopavanja ostataka biblioteke. Arheološkim istraživanjima rukovodila je dr Gordana Tomašević, koja je o tome objavila i rad 1979. godine. Arheolozi su tokom ovih radova naišli na suteren bivše biblioteke, sačuvan po visini oko dva metra, sa ostacima ugljenisanih i istrulelih knjiga. U jednom delu nekadašnje zgrade na osnovu mrlja na podu utvrđena je pozicija jednog broja izgorelih sanduka sa rukopisima, ali tragova samih sanduka – nije bilo! To je značilo da mesto gde su se nalazili rukopisi nije ostalo netaknuto: nije pronađeno zatečeno stanje požara već stanje posle naknadnih intervencija na samom zgarištu! Zapravo, arheološki radovi su – osim više-manje poznatih podataka o požaru, otkrili i naknadnu pljačku dragocenih sanduka, koja se dogodila posle stradanja zgrade Narodne biblioteke. Ovi sanduci su, najverovatnije, nestali odmah po ulasku Nemaca u Beograd. To mora da je obavljeno pod okriljem noći, u vreme policijskog sata, bez pogleda mogućih svedoka! Nema sumnje da su Nemci u toj akciji koristili i pomoć nekih ljudi iz same biblioteke.

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 22. 05. 2019.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas