Beograd na dlanu

Kad Vesić obeća da će pooštriti legalizaciju „divlje“ gradnje: Višespratno potkradanje

Beogradski glas – Ko se danas probudio u Beogradu, sve je postigao, kaže veliki Duško Radović.

Međutim, i ja sam se probudio danas u Beogradu, 17. oktobra 2018. godine, u 6.45. Ni minut više. Na TV javljaju da je Vesić obećao da će pooštriti postupak legalizacije. Doneli su zakon 2015, a sada će pooštriti proces. Pa da. SNS garnitura tri godine pušta da se gradi mimo zakona i zakonske procedure gurajući sebi u džep i kasu stranke silne pare od korupcije, a istovremeno oštećuje državnu kasu za milionske iznose.

Igraju se – popusti pa stegni. Posle dopuštanja nastavka divlje gradnje nakon zakonskog roka sada će stegnuti. Doneće novi zakon i dobiti nove pare ucenjujući one koji su gradili mimo procedure.

Izađem napolje, a još mi se motaju najave oštrije legalizacije po glavi. Pogledam, kad ispred mene u Ulici Prespanskoj 1 niče stambeni objekat sa više stanova.

Bez dozvole, investitor bezimen. Komšije – ogorčene.

U urbanom miljeu niske gradnje štrči zgrada koja ide pet spratova uvis, a po ostavljenoj armaturi u stubovima biće tu još koja etaža. Eto nama pooštrene legalizacije. Lopovi kradu na svakom ćošku, ili spratu.

Hitam da pišem peticiju da komšije potpišu. Po mom skromnom mišljenju, da bi se ovom zlu stalo na put, jedini lek je ukidanje Zakona o legalizaciji i postupanje u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji. Svaki nelegalan objekat mora da prođe proceduru. Geodetski zavod da radi snimanje objekta na terenu. Naravno, oni koji su gradili nelegalno – da odgovaraju krivično. Tako nikome više neće pasti na pamet da radi mimo zakona. Zakon o legalizaciji, tj. ozakonjenju, i Sekretarijat za legalizaciju izvor su korupcije, lopovluka i postojanja urbanističke mafije.

A EU ih podržava i pušta da rade sve ovo.

Miloš Jeftić, DJB Zvezdara

Poštovani čitaoci, na kioscima je novi broj Beogradskog glasa!

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 17. 04. 2019.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas