Beograd na dlanu

Čuvar svedočanstava srpske kulture: Muzej Vuka i Dositeja

Piše: Radenka Marković

Foto: Narodni muzej

Beogradski glas – Krajem februara navršiće se 70 godina otkako je Muzej Vuka i Dositeja smešten u kući u Jevrejskoj 21 na Dorćolu. Nije slučajno što je za čuvanje zaostavština dvojice velikana srpske kulture – Vuka Stefanovića Karadžića, reformatora srpskog jezika, i Dositeja Obradovića, prvog srpskog ministra prosvete – davne 1949. godine izabrana baš ova kuća.

U njoj je, priča Eliana Gavrilović, kustos Muzeja, nekoliko godina radila Velika škola, prva prosvetna ustanova u Srbiji i preteča Univerziteta u Beogradu, čiji je osnivač bio Dositej Obradović, a jedan od njenih prvih učenika Vuk Stefanović Karadžić.

Velika škola je zapravo počela da radi u kući preko puta u Jevrejskoj 22, ali je ona, budući mala, postala pretesna za sve veći broj učenika, te je škola premeštena u zgradu u kojoj je sada Muzej Vuka i Dositeja.

Jezgro zbirke Muzeja čini zaostavština Vuka Karadžića, koju je njegova kćerka Mina Karadžić Vukomanović poklonila Kraljevini Srbiji krajem 19. veka.

– Te Vukove stvari prvo su izlagane u Narodnom muzeju. Deo njih, posebno nameštaj, nestao je ili uništen 1915, prilikom austrijskog bombardovanja kada je pogođena i zgrada Narodnog muzeja.

Muzej Vuka i Dositeja, koji pripada Narodnom muzeju, sada baštini nešto Vukovih ličnih i porodičnih predmeta, portreta, više prvih izdanja njegovih knjiga kao je „Srpski rječnik“, prevod „Starog zavjeta“ na srpski narodni jezik – kaže Eliana Gavrilović.

Posebnu pažnju posetilaca privlače Vukove lične stvari. Crveni turski fes od koga se nikada nije razdvajao jer, kako anegdota kaže, Vuk se više plašio od promaje nego od Turaka. Zbog bolesne noge, pri hodu je morao da se pomaže štulom, koja se takođe čuva u Muzeju, kao i pramen Vukove kose, zatim njegove naočare, bela košulja, lepa šarena duvan-kesa, štap, brojanice, džepni sat, pribor za pisanje, pribor za ličnu higijenu. I naravno gusle. Ali i kubura, jer vremena su bila nesigurna.

Ceo tekst pročitajte u štampanom izdanju Beogradskog glasa!

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 17. 07. 2019.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas

Podržite nas. Lajkujte našu Facebook stranicu

 

Like!