Beograd na dlanu

Blago nama – spasioci stižu 2050.

Beogradski glas

Beogradski glas – Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović obišao je pre dve nedelje polaznike prve klase osnovne obuke pripadnika vatrogasno-spasilačkih jedinica i tom prilikom najavio da će MUP zaposliti još 150 vatrogasaca-spasilaca. Polaznici su valjda onih sto vatrogasaca zaposlenih ranije? Srbiji inače nedostaje četiri hiljade vatrogasaca! I to je podatak koji stručnjaci potežu sedam-osam godina!

O neodgovornosti države prema vatrogasnoj službi govori i podatak da se na gašenje požara ide vozilima u proseku starim 28 godina, a u upotrebi su i vozila stara 40 godina. Jesmo, doduše, pre tri godine od Ruske Federacije dobili 14 vatrogasnih vozila vrednih 9,2 miliona dolara, ali ona čame u depoima jer država nije platila osiguranje za njih!

U glavnom gradu prilike nisu ni za dlaku bolje od situacije na čitavoj teritoriji za koju je Stefanović nadležan. U Beogradu se svake godine dogodi u proseku 4.500 požara i eksplozija, u kojima strada do 10 ljudi, a stotinak se povredi. Grad ima nešto više od 600 vatrogasaca, a potrebno mu je 1.700! U tih 600 ulaze i ljudi preuzeti 2011. godine iz Ministarstava odbrane i životne sredine, a to nisu obučeni vatrogasci već administrativni radnici.

Ovim tempom će nadležno ministarstvo popuniti brigade do 2050. godine!, a u međuvremenu kom obojci, kom opanci.

Ceo tekst čitajte u PDF formatu na stranama 8-9.

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 15. 08. 2018.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas