Beograd na dlanu

„Beograd među najzagađenijim gradovima – umesto odlučne reakcije nadležnih, dobili samo ignorisanje“

Beogradski glas (Beta) – Inicijativa „Ne davimo Beograd“ saopštila je da je neophodno poboljšanje javnog prevoza i ozelenjavanje grada kako bi se smanjilo zagađenje.

Kako se navodi u saopštenju, Inicijativa je navela da je potrebno poboljšanje javnog prevoza, masovno ozelenjavanje i pošumljavanje grada, kao i promocija održive urbane mobilnosti i prelazak sa fosilnih goriva na obnovljive izvore energije, kako bi se situacija sa zagađenjem vazduha poboljšala.

„U mesecima iza nas merne stanice širom Beograda, ali i u mnogim gradovima u Srbiji beležile su ekstremno visoke koncentracije čestica prašine u vazduhu. Beograd se čak u jednom trenutku našao na prvom mestu liste zagađenih gradova“, navela je Inicijativa i dodala da su „umesto odlučne reakcije nadležnih, dobili samo ignorisanje ili umanjivanje problema“.

Inicijativa je zajedno sa programerom iz Makedonije Gorjanom Jovanovskim omogućila srpsku verziju aplikacije za telefon AirCare koju može preuzeti svaki korisnik mobilnog telefona i uveriti se u kvalitet vazduha u Beogradu.

„U Makedoniji ovaj korisni softver ima već više od sto hiljada preuzimanja i odličan je alat u borbi za podizanje svesti gradjana o ovom problemu i sprečavanje njegovog ignorisanja“, navela je Inicijativa.

Aplikacija AirCare predstavlja podatke sa više od 65 republičkih mernih stanica širom zemlje i preko nje se gradjani u svakom trenutku mogu informisati o trenutnoj zagadjenosti vazduha u njihovom mestu, i to prisutnost PM 10 i PM 2.5 čestica, zatim ugljen-monoksida, ozona, azot-dioksida, sumpor-dioksida, kao i AQI Air Quality Index (indeks, to jest sumarni kvalitet vazduha).

„Podaci Svetske zdravstvene organizacije govore da u Srbiji tokom jedne godine prerano umre više od 7.000 ljudi usled izloženosti zagadjenjima iz vazduha, što je neslavno drugo mesto u Evropi po broju prevremenih smrti usled zagadjenja vazduha“, saopštila je Inicijativa i dodala da na taj način žele da još jednom ukažu na ozbiljnost situacije u kojoj se nalaze gradovi u Srbiji.

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 17. 07. 2019.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas

Podržite nas. Lajkujte našu Facebook stranicu

 

Like!