Politika beogradski glas
Beograd na dlanu

„Nedopustivo da 250 taksista blokira život dva miliona Beograđana“

Beogradski glas (Beta) – Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije, Zorana Mihajlović je izjavila da članovi jednog taksi udruženja koji su danas u znak protesta automobilima blokirali centar Beograda, nemaju pravo da onemogućavaju normalan život građana.

Taksisti iz Ugovorne privredne komore protestvuju od šest časova jutros u centru Beograda, zbog čega je blokiran saobraćaj na Slaviji.

Taksisti zahtevaju od Vlade Srbije ukidanje mobilne aplikacije „Kar go“ i izmene Zakona o prevozu putnika, ograničenje broja prevoznika i promenu zakonske odrednice po kojoj prevoznik koji izgubi taksi dozvolu ne može ponovo da je dobije, niti da se zaposli kao vozač.

Ministarka Mihajlović je tokom posete izgradnji jednog naselja u Zemunu medjutim ocenila da nema razloga za protest taksista.

„Jedna stvar je kad možda protestom blokirate Vladu, ali je nedopustivo da 250 ljudi blokira život dva miliona građana, da se zaustavi Beograd, blokiraju građani koji idu na posao ili vode decu u vrtić“, kazala je Zorana Mihajlović, prenelo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Ona je navela da je u Beogradu registrovano 6.500 taksista, a da predstavnici taksi udruženja koja okupljaju 6.000 taksista učestvuju u radu radne grupe koja priprema izmene i dopune Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju.

„Udruženje koje od jutros protestuje, takođe je bilo deo radne grupe koju su sinoć napustili da bi mogli danas da štrajkuju, dok su svi ostali taksisti saopštili da nema razloga za štrajk. Svi zahtevi štrajkača već postoje u izmenama i dopunama zakona, od pitanja povećanja broja taksista, do pitanja firmi kao što su ‘Uber’ i ‘Kar go“. rekla je ministarka.

Ona je kazala da je pitanje taksi prevoza pre svega u gradskoj nadležnosti i da je 98 odsto taksista u glavnom gradu „složno u pogledu želje Ministarstva da pomogne i reši probleme“.

„Možda su u pitanju njihovi lični ili politički zahtevi, zato što su svi zahtevi u radnoj grupi potpuno ispunjeni. Nije problem da s njima razgovaramo svaki dan, satima ako treba, ali nemaju pravo, ni moralno ni neko drugo, da ovo rade gradjanima Beograda“, navela je Zorana Mihajlović.

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 05. 12. 2018.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas